Katkaise kiireen kierre!
Työelämä ja krooninen kiire?
Tuntuuko sustakin joskus (tai usein), että päivät on yhtä kiirettä paikasta, asiasta ja tehtävästä toiseen? Kuvitellaan esimerkiksi, että aamu alkaa minuuttipelillä töihin valmistautumisella, siirtyminen työpaikalle, jossa päivän työt ja palaveriputket odottavat ja jossain kiireen lomassa pitäisi saada ne ”oikeat” työtkin tehtyä samalla, kun sähköposti, chatti ja Teams tuuttaa uutta viestiä ja yhteydenottoa solkenaan. Työpäivän jälkeen kiireellä hoitamaan asioinnit ja ruokaostokset, josta kiireellä kotiin laittamaan ruokaa, jotta ehtii kiirehtiä illan harrastuksiin… Kaiken tämän jälkeen voi ehkä pysähtyä hetkeksi ja kummastella, kuinka olo tuntuu kireältä tai ylivirittyneeltä eikä oikein osaa olla jouten…
Tiesitkö, että kiire on tunne, johon voimme itse vaikuttaa? Viime viikolla mä päätin, että mulla ei oo kiire ja huomasin, että tällä päätöksellä vaikutin omaan ajatusmaailmaani ja samalla pohdin useaan otteeseen, miksi kiireen tunteeseen on niin helppo jäädä kiinni.
Mulla on käytössä muutamia käytännön juttuja, joilla hallita ja vähentää kiireen tuntua. Ehdoton ykkönen on to do/not to do -listat! Se on mulle toimiva tapa jäsennellä ajatukseni. Ensin mä kirjaan vaan listan muotoon kaiken, mitä mieleen tulee, sitten mä jaan nämä asiat ja niihin liittyvät tehtävät kategorioihin. Tehtävät mä priorisoin sitten ajatuksella: onko tärkeä ja kiireellinen, voiko joku muu hoitaa, voiko jättää tekemättä tai tehdä joskus myöhemmin. Muutaman minuutin kestoiset tehtävät teen heti pois ja pidemmän ajan vaativille tehtäville mä aikataulutan työkalenteriin keskittymisaikaa. Ja tämä on tärkeää! Työpäivinä kalenteri täyttyy todella helposti palavereista, joten niille ”oikeille” töille pitää myös varata työaikaa! Työrauhaa auttaakseni pidän usein lisäksi sähköpostin ja muut ilmoitukset pois päältä. Väitän, että kun ei ole niin kova kiireen tuntu, rauhallisemmalla otteella saa aikaan parempaa tulosta lyhyemmässä ajassa!
Toinen käytännön apu kiireen hallintaan arjessa on, että valmistelee seuraavaa työviikkoa jo sunnuntaina esim. valmistamalla ruokia etukäteen tai tarkistamalla onko poikkeavia menoja sovittuna. Samoin seuraavaan työpäivään voi valmistautua jo edellisenä iltana laittamalla valmiiksi työkassin, vaatteet, eväät jne. Jos huomaa kalenterin täyttyvän myös vapaa-ajalla, opettele ottamaan aikaa itsellesi ja vapauta aikaa vain olla. Vapaa-aika ei ole vain suorittamista varten.
Huomioi oma vaikutuksesi muiden kiireen tunteeseen. Millä tavoin hoidat viestintää työkavereittesi kanssa? Maltatko pysähtyä vaihtamaan kuulumisia? Annatko tarvittaessa työrauhaa? Pienet teot voivat auttaa lievittämään kiireen tunnetta ympärilläsi.
Oletko sulla kiire? Mistä kiireen tuntu syntyy? Millaisia keinoja sulla on käytössä kiireen taltuttamiseen?
Pysäytä kiire hetkeksi ja mieti, miten voit tehdä päivistäsi tasapainoisempia ja nautinnollisempia vähemmällä kiireellä.