Miksi pidämme kiinni tavarasta? Karsimisen ja luopumisen esteet.

Miksi pidämme kiinni tavarasta? Karsimisen ja luopumisen esteet

Tavarat ovat osa elämäämme, mutta usein niitä kertyy liikaa. Liiallinen tavaramäärä voi aiheuttaa stressiä, ahdistusta, syyllisyyttä ja häpeää. Se voi myös vaikeuttaa arjen sujumista, kodin siisteyttä ja tilan hyödyntämistä. Miksi sitten pidämme kiinni tavarasta, jota emme tarvitse tai käytä? Mitkä ovat karsimisen ja luopumisen esteet?

Ammattijärjestäjänä olen nähnyt monia syitä, miksi ihmiset pitävät kiinni tavarasta. Tässä on joitakin yleisimpiä:

- Tunneside. Tavara voi edustaa muistoja, ihmisiä, unelmia tai identiteettiä. Tavara muistuttaa lapsuudesta, edesmenneistä läheisistä, entisestä elämästä tai saavutuksista. Luopuminen voi tuntua menetykseltä tai pettymykseltä.

- Säästeliäisyys. Tavara voi olla arvokas, hyväkuntoinen tai hyödyllinen. Tavara on maksanut paljon, ollut hyvä tarjous tai saatu ilmaiseksi. Luopuminen voi tuntua tuhlaamiselta tai hukkaamiselta.

- Epävarmuus. Tavara voi olla tarpeellinen joskus tulevaisuudessa, eri tilanteessa tai eri vuodenaikana. Tavara voi olla hyödyksi, jos sairastuu, muuttaa, laihtuu tai matkustaa.  Luopuminen voi tuntua riskiltä tai virheeltä.

- Syyllisyys. Tavara voi olla lahja, perintö tai laina. Tavara on saatu lahjaksi, peritty suvulta tai lainattu ystävältä. Luopuminen voi tuntua kiittämättömyydeltä, epäkunnioitukselta tai rikkomukselta.

- Hankaluus. Tavara voi olla hankala käsitellä, kuljettaa, myydä tai lahjoittaa. Luopuminen voi tuntua vaivalloiselta, aikaa vievältä tai monimutkaiselta.

Nämä esteet ovat ymmärrettäviä ja inhimillisiä, mutta ne eivät ylitsepääsemättömiä. Ammattijärjestäjän tehtävä on auttaa asiakasta löytämään ratkaisuja, jotka sopivat hänen tilanteeseensa, arvoihinsa ja tavoitteisiinsa.

Ammattijärjestäjän avulla asiakas voi:

 - Tunnistaa omat esteensä ja niiden taustalla olevat ajatukset ja tunteet.

 - Kyseenalaistaa esteiden perustelut ja todennäköisyydet.

- Vahvistaa omaa motivaatiotaan ja hyötyjään karsimisesta ja luopumisesta.

- Valita tavaroista ne, jotka tuovat iloa, hyötyä ja merkitystä elämään.

- Luopua tavaroista, jotka eivät palvele omaa hyvinvointia.

- Järjestää tavaroille sopivat paikat, säilytysratkaisut ja huoltorutiinit.

Ammattijärjestäjän tuella asiakas voi kokea karsimisen ja luopumisen vapauttavana, palkitsevana ja helpottavana prosessina.

Edellinen
Edellinen

Sujuvaa arkea tukevat rutiinit

Seuraava
Seuraava

Kuinka paljon on tarpeeksi?