Sujuvaa arkea tukevat rutiinit
Toivottavasti sinullakin on ollut mukava kesä ja paluu arkeen oli/tulee olemaan sujuvaa ja rentoa! Itselläni paluu arkimoodiin koitti maanantaina ja tämän myötä on tullut mietittyä tapoja, joilla arki sujuvoituu ja kiireen tuntu vähenee.
Tunnustan olevani suorittaja. Kesälomalla otin tietoisen irtioton tästä roolista. Lomani aluksi kirjoitin paperille listan asioista, joita haluaisin tehdä tai joita pitäisi saada tehtyä, kuten reissuja, yrityshommia ja harrastuksia. Listan valmistuttua heitin sen pois. Tarkoitus oli vain tyhjentää mielenpäältä siellä pyörivät asiat pois kuormittamasta. Kun asiat ovat kirjattu paperille, en enää koe tarvetta pitää niitä mielessäni.
Koen kesän olleen erittäin rentouttava ja palauttava, ilman tarkkoja suunnitelmia, toimimalla fiilispohjalta. Oli ihanaa irtaantua tarkoista rutiineista ja suunnittelusta, mutta paluu työarkeen sujuu helpommin ja mukavammin, kun näkee hiukan vaivaa. Faktahan on, että jokaisella meistä on ne pakolliset velvollisuutensa, mitä pitää hoitaa. Pitää huolehtia lapsista, töissä pitää käydä, opiskelut hoitaa jne. jne. Mutta se ei tarkoita, että arjen pitäisi olla pelkkää suorittamista ja kiirettä.
Kun tunnistat asiat, joita voisi elämässä tehostaa, toiminnallisuutta parantaa, vähentää tai jopa jättää kokonaan tekemättä, on mahdollisuus ottaa käyttöön toisenlaisia tapoja, joista ajansaatossa toistojen myötä tulee rutiinia. Jos arkielämäsi on tällä hetkellä yhtä juoksua ja kaaosta, ole itsellesi armollinen ja muuta vaikka vain yhtä asiaa kerrallaan!
Tässä itse testatut ja hyväksi havaitut konstit. Onko sulla vastaavia käytössä tai joitain muita tapoja ja rutiineja?
Viikon ruokalista ja ostokset kerralla! Vaikka suunnitteluun kuluu hieman aikaa ja vaivaa, tämä säästää huomattavasti viikkotasolla aikaa, jopa rahaa ja erityisesti niitä hermoja. Kartoittakaa perheen kaikki lempiruuat ja niistä on helppo koota vaihtuvat viikkolistat ja ajan myötä kauppalistojenkin tekeminen helpottuu, kun samoja voi hyödyntää uudelleen. Jos tähän yhdistää vielä kauppakassipalvelun, niin säästyy kaupassa haahuilu sen päiväkotipäivän väsyttämän lapsen kanssa 😊
Tulevan viikon aikataulut ja suunnittelu! Jos perheeseesi kuuluu useampi henkilö, hyödyntäkää perhekalenteria. Näin pysytte ajan tasalla kaikkien menojen suhteen ja voitte tarvittaessa järjestellä kyydityksiä ja muita käytännön järjestelyitä. Kahden vanhemman perheessä on hyvä, jos pystytte aikatauluttamaan kummallekin vuorollaan omaa aikaa. Jättäkää kalenteriin myös tyhjää.
Vastuunjakoa kotitöissä: Jakakaa perheen kesken vastuuta kotitöistä ikätasoisesti. Voitte myös tehdä viikkosiivouslistan, jossa jokaiselle on nimetty oma vastuutehtävänsä.
Jos olet kuin minä ja pidät tehtävälistoista: Kirjaa ylös kaikki mieleen tulevat seuraavan viikon tehtävät. Listaus voi olla hyvinkin pitkä, joten tee asioista vielä jaottelu kategorioihin kuten esim. lapset, koti, harrastus, matka, työ... Kategorisoinnin jälkeen käy vielä listaa läpi ja tarvittaessa tee priorisointia, mitkä ovat aivan pakollisia hoitaa. Tällä voi opetella armollisuutta itseään kohtaan, että kaikkea ei ole pakko saada valmiiksi, osan voi delegoida, siirtää ja jopa jättää tekemättä.
Valmistautuminen seuraavaan päivään: Valmistele seuraavan päivän aamua etukäteen, laita vaatteet valmiiksi, pakkaa laukut ja tarkista, että kaikki tarvittavat tavarat ovat valmiina.
Muista, että arki on elämää. Tee siitä sellaista, josta nautit!