Mistä aloittaa?

Mistä aloittaa tavaroiden karsiminen ja järjestäminen?

Kaapin ovet eivät mene kiinni, pöydillä ja tasoilla on erinäköisiä ja kokoisia kasoja, ehkä niitä kertyy myös sohvalle ja tuoleille tai jopa lattialle, jossa pyörii myös kasseja ja pusseja. Esimerkiksi tältä voi näyttää visuaalinen epäjärjestys, mikä voi aiheuttaa stressiä ja vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin. Sen sijaan, että koti olisi paikka, jossa voi rentoutua ja palautua kuormittavan arjen keskellä, se muistuttaakin tekemättömistä töistä ja keskeneräisistä projekteista.

Pakkaaminen lomamatkaa varten on valmis, mutta passia ei löydy mistään. Kodin pikku projekti tyssäsi alkuunsa, kun juuri oikean kokoinen poranterä tai lenkkiavain on hukassa. Niitä etsiessä löytyy kuitenkin se viime projektin aikana hukassa ollut porakone, jonka tilalle ostit jo uuden ja nyt niitä on kaksi. Nämä esimerkit voivat kuvata tilannetta, kun tavaraa on liikaa etkä muista, mitä omistat tai tavaroilla ei ole vakituista kotia, nimettyä paikkaa, etkä löydä tarvitsemaasi.

Mistä sitten aloittaa visuaalisen epäjärjestyksen kesyttäminen ja tavaroiden järjestykseen laittaminen? Jos tilanne tuntuu kuormittavalta ja stressaavalta, on syytä tarttua toimeen huomioiden kuitenkin oma arki, ajankäyttö ja jaksaminen. Tavarat eivät yleensä ole kertyneet kotiin hetkessä, joten anna itsellesi aikaa läpikäyntiin. Visualisoi, mitä haluat saavuttaa ja sen jälkeen aloita!

Aloita mistä tahansa itsellesi sopivan pienestä. Käy vaikka läpi kodin eteisen jalkineet ja takit. Eteinen on ensimmäinen asia, joka oven aukaisun jälkeen kohdataan, joten tarkista onko eteistilassa sinne kuulumatonta, lasten pieneksi käyneitä kenkiä tai takkeja tai väärän sesongin varusteita. Tai kesytä keittiön tiskipöytä tai saareke, jos siihen on kertynyt sekalainen valikoima erilaista tavaraa. Mieti, minkä tarvitset, mitä käytät ja poista itsellesi tarpeeton. Tavaroita voi käydä läpi myös laatikko, hylly tai kaappi kerrallaan. Kaikki on aina eteenpäin!

Sopivan pieni määrä tavaroiden läpikäyntiä, karsimista ja järjestyksen luomista voi tarkoittaa 10–15 minuuttia yhdellä kertaa. Silloin työmäärä ei tunnu liian suurelta ja aloittaminen helpottuu. Kokeile! Valitse työkohde, laita kello hälyttämään vartin päähän ja rupea hommiin. Saatat yllättyä, miten paljon vartissa ehtii!

Vinkkinä jos sinulla on mielestäsi turhan paljon vaatetta: sijoita vaatehuoneeseen tai -kaapin lähettyville laatikko poistoja varten. Laatikon voi jakaa myytäviin, lahjoitettaviin ja poistotekstiiliin. Kun käteesi sattuu kaapista vaate, joka on kulunut rikki, eikä voi korjata, laita se laatikkoon poistotekstiiliin (huomioi lajitteluohjeet, mitkä kuuluvat sekajätteeseen). Oletko hillonnut kaapissa jopa vuosikausia niitä ”tavoitevaatteita”? Tai muita vaatteita, jotka eivät ole pitkään aikaan tulleet käytetyksi. Mieti, tarvitsetko niitä todella. Ovatko ne säilytystilan sekä tekemäsi tavaranhallintatyön arvoisia? Jos vaate ei ole kooltaan sopiva, ei enää vastaa makuasi tai pukeutumistottumuksiasi, laita se joko myytäviin tai lahjoitettaviin. Kun poistettavien laatikko täyttyy, poista tavarat kotoa. Myy ne, mitkä ovat sinulle myyntivaivan arvoisia, lahjoita loput ehjät, puhtaat ja käyttökuntoiset sekä kierrätä loput!

Päätöksenteko voi olla alkuun vaikeaa, mutta ole itsellesi armollinen! Kun annat prosessille aikaa, huomaat, miten päätökset helpottuvat ja nopeutuvat. Kun tavaramäärä kodissa on sopiva, kaikki tavaranhallintatyö helpottuu. Tavara vaatii aina paitsi säilytystilaa myös sinun aikaasi, kun tavaraa siirrellään, puhdistetaan, huolletaan, järjestellään ja pohditaan, onko se vielä tarpeellinen. Haluatko käyttää aikasi tavaroiden takia tuskaillen, vai elää merkityksellistä elämää tehden itsellesi tärkeitä ja mielekkäitä asioita?

Multa saa apua koteihin tai vaikka toimistoihin Varsinais-Suomessa ja etänä koko maahan!

Edellinen
Edellinen

Miten musta tuli (sivutoiminen) ammattijärjestäjä?

Seuraava
Seuraava

Sujuvaa arkea tukevat rutiinit