Lempeämpää tavaranhallintatyötä
Omistamaamme tavaraan kuuluu erottamattomana osana siihen liittyvä ns. tavaranhallintatyö. Tavaratyöskentely alkaa jo itse asiassa siinä vaiheessa, kun suunnittelemme jonkin tavaran hankintaa, ehkä kartoitamme sen saatavuutta, hintoja tai käymme liikkeissä tutustumassa siihen. Tavaratyö jatkuu hankinnan kautta siten, että tavara tulee haltuumme, kulkeutuu kotiimme, otetaan käyttöön ja sille annetaan säilytystilaa sekä huollamme, ylläpidämme sekä kenties lopulta luovumme siitä.
Tavaranhallintatyö on todella isosti ajatustyötä, jota kutsutaan myös metatyöksi, ja tarkoittaa juurikin esim.hankintoihin, huoltoon tai kiertoon laittamisen ennakoivaa suunnittelua ja hallintaa. Tässä työssä teemme päätöksiä, mitä on tehtävä, koska tämä on tapahduttava, kuka ja miten asian hoitaa ja kytkeytyykö asian hoitamiseen muita tekijöitä. Tämä ajatustyön osuus voi olla todella kuormittava, jos se on yhden ihmisen vastuulla ja perheenjäseniä on useita ja/tai tavaramäärä, joka liikkuu ovesta sisään/ulos on suurempaa.
Ajatustyön lisäksi on tietysti tavaraan liittyvä fyysinen työ, jossa tavaraa liikutellaan paikasta toiseen käytön ja tarpeen mukaan. Fyysinen tavaranhallintatyö voi muodostua kuormittavaksi suuren tavaramäärän lisäksi esim. syistä, että tavaroille ei ole nimettyjä ja/tai toimivia säilytyspaikkoja tai niitä ei palauteta paikoilleen.
Voisiko tätä kaikkea tavaranhallintatyötä tehdä vähemmän kuormittavasti?
Ehdottomasti voimme ensinnäkin pohtia onko tavarahankinnalle todellinen tarve. Tuleeko se todella käyttöön? Miten pitkäaikaiseen käyttöön? Mitä aiot tehdä tavaralle, kun sitä ei enää tarvita?
Onko hankinta sen arvoinen, että haluat antaa sille sekä aikaasi että energiaasi?
Ajatustyön kuormitusta voi helpottaa jakamalla työtä mahdollisesti toisen aikuisen kanssa tai kirjaamalla ajatukset esim. konkreettiseen muistilistaan, jolloin niitä ei ole pakko muistaa päässään ja asioiden hahmottaminen voi helpottua, kun ne ovat luettavassa muodossa. Joitakin hankintoja/poistoja, kuten vaatteet ja kengät, voi rytmittää kausivaihteluiden mukaan, jolloin niitä ei tarvitse jatkuvasti pitää tehtävälistalla.
Tavaranhallintatyötä voi helpottaa tavaran kokonaismäärää vähentämällä sekä poistojen kautta että sillä, että lopettaa tarpeettoman ostamisen! Jokaisen hankinnan kohdalla palaa pohtimaan onko tarve todellinen. Käytä esim. vaatteet ja kengät loppuun, huolla ja korjaa sen sijaan, että ostaisit muodin ja trendien mukaan aina vain uusia.
Tässä Instagram reelsissä vinkkaan muutaman asian, josta voit karsimisen aloittaa heti:
Tavaratyöskentelyyn voi tuoda lempeyttä madaltamalla omia vaatimuksiaan hyväksymällä epätäydellisyys. Kodissa saa elämä näkyä! Järjestyksen ylläpidosta ei tarvitse tehdä itselleen liian työllistävää. Jos tavarakaaos ja epäjärjestys kuormittaa mieltä, voi järjestystä luoda ihan pieni projekti kerrallaan. Sen sijaan, että asettaisi itselleen kovat tavoitteet saada aikaan äkkiä jotain suurta ja näkyvää, voi tehdä arkeen sopivia lyhyitä spurtteja. Muista, että tehty on aina parempi kuin tekemätön! Lyhyistä spurteista kertyy äkkiä pitkä matka! Jaa vastuuta ja osallistakaa koko perhe tavaratyöhön ja opettakaa jokainen huolehtimaan mm. omien tavaroiden paikalleen viemisestä rutiinien kautta.
Jos tunnet, että tilanne tavaroiden kanssa on sinulle liikaa, etkä ehkä tiedä, mistä tai miten aloittaisit, pyydä apua! Et ole asian kanssa yksin <3 Meistä jokainen tarvitsee joskus apua, tukea ja ohjausta päästäksemme pahimman yli tai eteenpäin. Minä ja koulutetut kollegani Suomen ammattijärjestäjät ry:stä olemme täällä sinua varten! Työtäni ja sen merkitystä kuvaa hyvin tämä ihanan asiakkaani antama palaute: “Kannustava ja luotettava ilmapiiri oli läsnä koko prosessin ajan. Kaaos on taltutettu ja tavaroille on nyt omat paikat. Nyt voin nauttia kotona olemisesta.”
Yhteenvetona lempeämpää tavaratyöskentelyä voi tavoitella näillä keinoin:
Harkitse hankintoja
Jaa ajatustyötä
Pidä muistilistaa
Vähän kerrallaan riittää
Pyydä apua
Minkä verran sinä jaksat tai haluat tehdä tavaratyötä? Olkaamme itsellemme armollisia eikä vaadita täydellisyyttä tässäkään asiassa <3