Kohti stressittömämpää arkea!

Onko sulla tapana tehdä uudenvuodenlupauksia? Minkä lupauksen teit itsellesi? Minä lupasin opetella edelleen armollisuutta itseäni kohtaan, pitää kalenterissa sopivasti myös tyhjää sekä pyytää tarvittaessa apua. 

Tänä päivänä tuntuu, että elämässämme on paljon:

  • Kiirettä

  • Vastuuta

  • Odotuksia

  • Oletuksia 

  • Tavoitteita

  • Niin ja sitä tavaraakin

  • Siis liikaa aivan kaikkea!

Ja kaikki tämä tuo mukanaan lisääntynyttä stressiä ja henkistä kuormitusta. Mitä voimme asialle tehdä? Voisiko vähemmän olla enemmän? Okei, on asioita, joihin emme voi täysin itse vaikuttaa tai asioita, joita emme voi täysin elämästämme poistaa, mutta voiko niille tehdä jotain, millä saada stressikäyrät pysymään kurissa?

Jos kiusana on jatkuva kiireen tunne, tarkastele vaikka muutaman päivän ajan kirjaamalla, mihin tosiasiallisesti aikaasi käytät. Kirjaa heräämisestä lähtien, mitä teet, paljonko selaat puhelinta, montako palaveria päivääsi mahtuu ja kuinka pitkiä aikoja tulee istuttua autossa kuskaten lapsia harrastuksiin jne. jne. Onko kirjauksissa sellaista, mitä voisit vähentää? Kokeile sitten suunnitella ja aikatauluttaa seuraava viikkosi niin, että siellä on huomioituna kaikki tärkeä tekeminen. Tarkastele suunnitelmaasi, onko siellä myös joutoaikaa? Jos ei ole, voisiko jotain asioita priorisoida ja keskittyä tärkeimpiin ja kiirellisimpiin. Vähemmän tärkeät asiat voivat odottaa. Kiireen tasapainottamiseksi tarvitsemme aikaa myös vain olla, viettää aikaa perheen kanssa ja palautua.

Itsellemme asetetut vastuut, odotukset ja oletuksetkin tuovat mukanaan melkoisen määrän muistettavaa, joista voidaan puhua metatyönä. Se on työtä, mikä ei varsinaisesti näy mihinkään, mutta on tarpeellista prosessoitavaa vaatien huomiokykyä ja muistia, jotta esimerkiksi lapsille tulee hankittua seuraavan koon kausivaatteet, kodin vakuutukset saadaan kilpailutettua ja auto tulee ajoissa katsastettua. Voisiko tätä metatyötä jakaa muillekin tehtäväksi ja/tai tehdä näkyväksi? No ehdottomasti! Perheen kesken voi ylläpitää vaikka perhekalenteria, jossa yhtenä osana on tapahtumat ja menot, mikä auttaa vähentämään sekaannuksia ja kiirettä. Toisena tulevat hankinnat ja kolmantena vaikka kotitöiden jako. Kun kaikilla on oma roolinsa, vältytään turhalta stressiltä, joka syntyy tehtävien unohtamisesta tai päällekkäisistä vastuista. Apuna voi käyttää myös erilaisia tehtävälistoja, joihin listataan tehtävät ja ne merkitään tehdyiksi valmistuttuaan. Asioiden kirjaaminen ylös saattaa jo auttaa siinä, että muisti ei kuormitu ja unohtamisen pelon aiheuttama stressi pienenee. 

Kodeissa oleva tavaramäärä aiheuttaa monesti kuormitusta epäjärjestyksen, katoavien tavaroiden ja ahtaaksi käyvien säilytystilojen vuoksi. Joulun aikana kotiin on saattanut tulla jos jonkinlaista uutta tavaraa, ja välttämättä kodista ei ole poistettu yhtään. On hankalaa pidemmän päälle ylläpitää järjestystä, jos tavaramäärä on alati kasvava. Ennen kuin hankit uutta tai käytettyä tavaraa, pysähdy miettimään, tarvitsetko sitä todella. Onko hankittava tavara kaiken vaatimansa säilytystilan, huollon ja muun ajankäytön arvoista?

Ethän aseta itsellesi liian kunnianhimoisia, suuria tavoitteita? Vältä ylikuormittumista asettamalla pieniä, saavutettavissa olevia tavoitteita. Onko kaikessa pakko pärjätä itse? Onko avun pyytäminen jotenkin noloa tai merkki heikkoudesta? Minä sanon, että päinvastoin! Avun pyytäminen ja vaikka tehtävien delegoiminen on viisautta. Älä yritä tehdä kaikkea itse. Delegoi tehtäviä, jos mahdollista, ja luota muiden apuun. Älä epäröi pyytää apua tai tukea ystäviltä, perheeltä tai ammattilaisilta, jos tunnet olosi stressaantuneeksi. Liiallinen stressi ei tuo mukanaan mitään hyvää, joten miksi haluaisit sitä enemmän elämääsi. 

Aina ei kaikki mene niin kuin on suunnitellut, mutta jos normiarjessa pystyy stressikuormaa vähentämään, on satunnainen aikataulujen sekaantuminen ja ylimääräinen härdelli helpompi hyväksyä. Älä aseta liian kovia odotuksia arjelle. Jos joku päivä menee suunnitellusta pieleen, hyväksy se ja ole armollinen itsellesi ja perheellesi.Tarkista perheen aikataulut säännöllisesti ja tee tarvittaessa säätöjä, jotta arki pysyy pääosin hallittavana.

Minkä yhden stressiä vähentävän teon sinä voisit ottaa käyttöön tänä vuonna?

Edellinen
Edellinen

Lempeämpää tavaranhallintatyötä

Seuraava
Seuraava

Katkaise kiireen kierre!