Lastenhuoneen järjestys
Kuvat julkaistu asiakkaan luvalla!
Selkeät säilytysratkaisut ja paikka kaikelle: Hyödynnä säilytysratkaisuja, kuten hyllyjä, kaappeja, koreja ja laatikoita. Anna jokaiselle tavaralle oma paikkansa, jotta lasten on helppo laittaa lelut ja tavarat takaisin oikeille paikoilleen leikin jälkeen.
Merkitse ja luokittele: Käytä tarroja, merkintöjä tai kuvia auttamaan lasta tunnistamaan erilaisia tavararyhmiä ja niiden paikkoja.
Poista tarpeettomat tavarat: Karsi säännöllisesti lastenhuoneen tavaroita ja poista tarpeettomat lelut ja vaatteet. Tämä auttaa välttämään turhien tavaroiden kasaantumista ja tekee järjestämisestä helpompaa. Ota lapsi ikätasoisesti mukaan valitsemaan, mitä leluja säästetään. Ennen syntymäpäiviä ja joulua kannattaa erityisesti luopua leluista, jotka ovat rikki tai joilla ei enää leikitä.
Kierrätys ja lahjoittaminen: Opeta lapselle, että vanhoja ja käyttämättömiä leluja ja tavaroita voi lahjoittaa niitä tarvitseville tai kierrättää niitä. Tämä auttaa välttämään tarpeetonta tavaramäärän kasvua lastenhuoneessa.
Leluparkki: Kierrätä leluja niin, että vain osa on kerrallaan esillä. Pidä loput lelut varastossa tai kaapissa. Vaihda lelut esim. kuukauden parin välein niin vanhatkin lelut tuntuvat uusilta pitkästä aikaa.
Tee järjestämisestä leikki: Muuta järjestäminen hauskaksi toiminnoksi lapsille. Voit esimerkiksi asettaa aikarajan ja tehdä siitä kilpailun tai käyttää musiikkia ja laulaa samalla kun lapset järjestelevät lelujaan. Tämä voi innostaa heitä osallistumaan järjestelyyn ja pitämään huoneen siistinä.
Opeta vastuullisuutta: Kannusta lasta ottamaan vastuuta omasta huoneestaan ja tavaroidensa järjestämisestä. Selitä, miksi järjestys on tärkeää ja miten se auttaa löytämään haluamansa lelut helposti.
Rutiinit: Ottakaa tavaksi esim. ennen nukkumaanmenoa siivota ja järjestellä lelut paikoilleen. Näytä esimerkkiä omalla järjestelylläsi ja palkitse lasta, kun hän pitää huoneensa siistinä.
Muista, että lastenhuoneen järjestyksen ylläpitäminen on jatkuva prosessi, johon tarvitaan vanhempien ohjausta ja kannustusta. Pienikin lapsi oppii järjestämisen taidon esimerkin avulla, kun tavaramäärä on ikätasoisesti sopiva.