Asumisturvallisuutta järjestyksellä
Tällä viikolla sain tehdä järjestelykeikan, jonka myötä heräsin pohtimaan jälleen, miten järjestys tuo paitsi sujuvuutta arkeen myös turvallisuutta. Kodissa olevia olosuhteita voi olla syytä muuttaa, kun me ikäännymme tai toimintakykymme heikkenee tilapäisestikin jonkin sairauden myötä.
Jos liikuntakyky rajoittuu ja joudumme turvautumaan apuvälineisiin, saattaa tutut kulkureitit muuttua ahtaiksi ja päivittäin tarvittavat tavarat jäävät ulottuvuuden ulkopuolelle. Törmäyksistä huonekaluihin saattaa tulla mustelmia ja kurottelu voi aiheuttaa putoamisia. Aiemmin itsenäisen elämän keitaasta, omasta kodista, tuleekin vaaran paikka.
Turvallisuus kotona vähenee myös, jos tavaramäärä täyttää pöydät ja tasot, kasat levittäytyvät ehkä jopa lattioille. Tilojen käyttäminen hankaloituu, tavarat keräävät pölyä ja varsinkin sähkölaitteiden kohdalla se nostaa paloriskiä.
Ammattijärjestäjä auttaa karsimaan, järjestelemään ja luomaan sujuvaa arkea ylläpitäviä ratkaisuja.
Poistaa turhia esteitä: Ammattijärjestäjä voi auttaa tunnistamaan ja poistamaan turhia esteitä, kuten ylimääräisiä huonekaluja, laatikoita tai muita tavaroita, jotka voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Vapaa tila ja esteettömyys parantavat liikkumista ja vähentävät mahdollisia onnettomuuksia.
Tavaroiden säilytys ja saavutettavuus: Ammattijärjestäjä voi auttaa löytämään tehokkaita ja turvallisia tavaroiden säilytysratkaisuja, siten että useimmin tarvittavat ovat helposti saatavilla eikä tarvitse kurotella saatikka kiivetä jakkaralle yltääkseen tavaroihin.
Tarpeettomien tavaroiden karsiminen: Ammattijärjestäjä auttaa hahmottamaan omaisuuden määrää tavaralajeittain ja neuvoo, mikä määrä kutakin on kyseiselle perhekoolle riittävä.